Mazurek czekoladowy

Jutro w szkole śniadanie Wielkanocne a rodzice zostali poproszeni o przyniesienie jedzenia, i z tej okazji powstał ten mazurek czekoladowy.

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka śmietany

Składniki na krem:

  • 200 g czekolady deserowej ( lub 1 gorzka, 1 mleczna)
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 200 g dżemu z porzeczek

Wykonanie:

1. Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto ( można użyć robota z hakiem)

2. Ciasto schłodzić w lodówce min. godzinę

3. Ciasto cienko rozwałkować a na brzegu uformować rant

4. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 min, na złoty kolor.

5.  W garnku zagotować śmietankę z miodem i zestawić z ognia

6. Dodać czekolady i mieszać aż się rozpuszczą, na koniec dodać masło, wymieszać i lekko przestudzić

7. Ciasto posmarować dżemem a następnie polać czekoladą

8. Gdy masa zastygnie udekorować wg uznania


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.