Rolada z mascarpone i brzoskwiniami

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju

Składniki na masę:

  • 250 g maskarpone
  • 300 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • puszka brzoskwiń w syropie

Wykonanie:

  1. Białka ubić na sztywno i dalej ubijając dodawać cukier aż masa będzie szklista
  2. Żółtka wymieszać z wodą i olejem
  3. Żółtka dodać do masy z białek i ubijać razem jeszcze 1-2 minuty
  4. Na koniec delikatnie wmieszać obie mąki z proszkiem
  5. Piec na dużej prostokątnej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenie przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C
  6. Jeszcze ciepły biszkopt oddzielić od papieru, położyć na ściereczce i wraz z nią zwinąć ciasto w rulon i zostawić do ostygnięcia
  7. Mocno schlodzoną śmietankę i mascarpone umieścić w wysokiej misce
  8. Dodać cukier do smaku i ekstrakt z wanilii
  9. Ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ok. 5 minut aż krem będzie gęsty
  10. Biszkopt rozwinąć i posmarować 2/3 kremu
  11. Brzoskwinie pokroic w kostkę i posypać nimi równomiernie krem
  12. Ponownie zwinąć w rulon
  13. Pozostałą częścią kremu posmarować roladę z zewnątrz i udekorować brzoskwiniami


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.