Zupa grzybowa

Grzybowa to zupa, która tradycyjnie gości na Wigilijnym stole. Smak, któremu nie można się oprzeć.

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych lub mrożonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 l rosołu
  • 100 ml śmietany 30%
  • liście laurowe, ziele angielskie, tymianek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Jeśli używamy mrożonych grzybów to najpierw należy je rozmrozić,  opłukać i pokroić w grube kawałki
  2. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle
  3. Dodać grzyby, liście, ziele, szczyptę tymianku i przesmażyć przez kilka minut
  4. Zalać rosołem i gotować do miekkości grzybów, około 40 minut
  5. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem
  6. Podawać z makaronem


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.