Muffiny dyniowo- bananowe

Muffiny dyniowo bananowe to odpowiedź na to co zrobić z przejrzałych bananów i resztek musu dyniowego. Przyprawy korzenne sprawiają, że pachnie w całym domu i na jednej babeczce się nie skończy😉

Składniki na ok. 30 szt.

  • 1 szklanka musu dyniowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki oleju
  • 0.5 szklanki cukru brązowego
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki imbitu mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka starta z pomarańczy

Wykonanie:

  1. W dużej misce rozgnieć widelcem banany
  2. Dodaj mus z dyni, jogurt, olej, jajka i dokładnie wymieszaj
  3. W drugiej misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami
  4. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj razem
  5. Napełnij papilotki w 2/3
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez ok. 20-25 minut

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.