Murzynek

Czyli klasyka w najlepszym wydaniu.

Składniki:

  • kostka margaryny
  • 1/3 szkl. mleka lub wody
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:

  1. Margarynę z wodą, cukrem i kakao zagotować
  2. Odlać pół szklanki na polewę i ostudzić
  3. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować
  4. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem i sodą, zmiksować
  5. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy
  6. Piec np. w tortownicy o średnicy 26 cm, w temp. 180 stopni C do suchego patyczka (ok. 45 min.)
  7. Po wystudzeniu polać polewą

 

 


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.