Ciasto dyniowe

Moje nowe odkrycie cukiernicze – ciasto z dynią. Do tej pory w okresie jesiennym królowało ciasto marchewkowe, teraz musi podzielić podium z tym oto wynalazkiem. Przepis pochodzi ze strony thefeedfeed, w orginalnym przepisie użyto mąki z zielonej pszenicy, ale zwykła też dała radę.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru brązowego
  • 80 g masła klarowanego
  • 250 g puree z dynii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • łyżeczka esensji waniliowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piekarnika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml jogurtu naturalnego

Składniki na polewę:

  • 60 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 130 g serka kanapkowego
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy

Wykonanie:

1. Żeby przygotowac mus z dyni, trzeba pokroić dynie na kawałki, wydrążyć miąższ i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękośći w piekarniku (około 35-40 minut). Po upieczeniu oddzielić miąższ od skóry i zblendować.

2. W jednej misce mieszamy składniki suche

3. W drugiej misce mieszamy dokladnie skladniki mokre (dynia, jogurt, jajka, roztopione wystudzone masło)

4. Nastepnie składniki suche dodajemy do mokrych  dokładnie mieszamy

5. Przepis jest na mala tortownice 22 cm albo małą keksówke, można użyć podwójnej liczby składników i upiec w dużej blaszce

6. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C, do tzw suchego patyczka, studzimy

7. Miekkie maslo uciekaramy kilka minut z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym

8. Dodajemy serek kanapkowy typu philadephia albo goldessa z lidla i chwilę miksujemy

9. Wystudzone ciasto smarujemy kremem i posypujemy cynamonem lub skórką pomarańczową

Smacznego!

 

 


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.