Tarta z malinami

Kruche ciasto, kwaśne maliny, słodki krem na bazie mascarpone i mleka skondensowanego, idealne ciasto na zakończenie wakacji.

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 300 g mleka skondensowanego słoszonego

Dodatkowo:

  • mały słoiczek dżemu malinowego
  • 300 g świeżych malin

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto siekamy ze sobą i szybko zagniatamy kruche ciasto.
  2. Formę na tartę wylepiamy ciastem wraz z bokami i wkładamy na godzinę do lodówki
  3. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  4. Gdy już ciasto jest wystudzone smarujemy je dżemem
  5. Mascarpone i mleko muszą być dobrze schłodzone, conajmniej przez noc w lodówce. Umieszczamy je w wysokiej misce i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu (ok. 4-5 minut).
  6. Masą smarujemy ciasto a następnię układamy maliny i gotowe:-) Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.