Ratatouille

Ratatouille to wegański gulasz z prowansji. Poniższa wersja w formie zapiakanki nie jest może najszybsza,  ale za to pyszna. Oryginalnie przygotowuje się ją z bakłażanem, więc jeśli lubicie to dodajcie.

Składniki:

  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 5-6 pomidorów
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • tymianek lub mieszanka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Papryki upiecz w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni C przez 30-40 minut, przykryj je folią, odczekaj chwilę i ściągnij skórkę
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekane cebule, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie pokrojone w kostkę papryki, dopraw solą, pieprzem i ziołami
  3. Przesmażone warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego
  4. Cukinie i pomidory oraz bakłażana jeśli używacie pokrójcie w cienkie plasterki i ułóżcie naprzemiennie na pozostałych warzywach
  5. Doprawcie i skropcie lekko oliwą
  6. Zapiekajcie ok. 30 minut  w temperaturze 180 stopni C
  7. Można podawać jako samodzielne danie z bagietką lub dodatek do mięs


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.