Brownie z truskawkami

Brownie to ciasto obłędnie czekoladowe, wilgotne i banalnie proste w przygotowaniu. Dzieci je wprost ubóstwiają.

Składniki:

  • 250 g masla
  • 200 g czekolady (2 deserowe, lub deserowa + mleczna)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki (135 g)
  • 4 jajka
  • kilkanaście truskawek

Wykonanie:

  1. Masło, czekoladę oraz kakao umieścić w garnku i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, mieszając. Przestudzić
  2. Jajka wraz z cukrem ubijać mikserem przez ok. 2-3 minuty
  3. Dalej miksując wlać cienkim strumieniem masę czekoladową (może być lekko ciepła)
  4. Dodać przesianą mąkę i wymieszać
  5. Wlać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć plasterki truskawek
  6. Piec przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C

1 thought on “Brownie z truskawkami

  1. Aga Odpowiedz

    Ale smakowite, muszę spróbować upiec!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.