Krem z dyni

W okresie jesienno-zimowym zupa-krem z dyni gości często na naszym stole. Zdążyłam przetestować najróżniejsze przepisy i gatunki dyni a okazało się, że ta najprostsza jest najlepsza i w dodatku idealnie nadaje się dla kilkumiesięcznego niemowlaka.

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 cebula
  • ok. 1 litr rosołu drobiowo-warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • limonka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dynię obrać, pokroić w kwadraty, dodać do cebuli i chwilę przesmażyć. Następnie zalać rosołem, ewentualnie wodą (wtedy dodać liście laurowe i ziele angielskie do gotowania) i gotować pod przykryciem do miękkości dyni (ok. 20 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku oraz wycisnąć sok z połowy limonki. Zblendować na gładki krem i można podawać. Dzieciom podaje z kleksem z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Na zdjęciu wersja dla dorosłych z kleksem z jogurtu i płatkami chilli – naprawdę rozgrzewa :-).  Bon appétit!

<


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.